Primul pas: Cum am prins roiul
  Bradul cu pricina de la care a plecat totul ...


                   Eram hotarat sa am albinele mele. Am zis totusi sa nu alerg dupa doi iepuri si sa ma declar multumit daca il prind pe cel mai mare care era si mai la indemana.

Cam asa erau pozitionate roiurile in brad si pe ramuri.

     Citisem ca recipientul in care aveam sa prind albinele trebuie sa fie pozitionat in apropierea roiului astfel incat si albinele care zburau imprejur sa poata ajunge dupa matca.  Am confectionat  un ,,cuib" dintr-o galeata utilizata pentru mortare (flexibila) pe care o aveam la indemana, careia i-am taiat urechiusele de care se prindea toarta astfel incat sa se aseze corespunzator pe o suprafata plana si am improvizat un urdinis decupand la gura galetii o fanta dreptunghiulara de 1,5 cm pe 10 cm....putea fi si mai scunda..de un cm dar...novicele se descurca cum poate...am adus un butoi pe care l-am amplasat langa brad si pe care am asezat o placa de polistiren pe care urma sa asez galeata.

     Drept echipament de protectie mi-am pus pantaloni lungi, cizme de cauciuc, o geaca de ploaie cauciucata, o palarie de soare din paie peste care am pus o plasa folosita de sotie la spalatul rufelor (se poate folosi orice aveti la indemana...voal, o bucata de perdea, etc.) si o pereche de manusi din piele pe care o foloseam la sudat.
      M-am suit pe scara, cu mana dreapta am tinut galeata imediat sub roi si cu stanga am tras de cateva ori de craca de brad pana ce toate albinele au cazut in galeata. Am pus repede placa de polistiren peste galeata pe care am rasturnat-o si ambele le-am asezat pe butoi asteptand ca si celelalte albine sa intre sub galeata prin fanta. Cum a doua galeata nu mai aveam, m-am dezechipat si am dat o fuga pana la Hala Obor unde stiam ca e un magazin apicol si de unde am luat un stup Dadant de si cu 10 rame cu foite de ceara , cu  podisor ,capac, fund antivarooa precum si o geaca cu masca apicola si o pereche de manusi textile cauciucate. Am uitat sa mentionez ca sub galeata am bagat un capac metalic pentru conserve in care am pus cateva linguri de miere sa ademenesc albinele din afara si sa le pastrez pe cele de sub galeata...Nu stiu daca avea vre-un rost dar nu am avut nimic de pierdut.
      La intoarcere. m-am echipat de acum cu echipament de apicultor :) si dupa ce am pus noul stup pe o vechitura de lada putrezita, sub un cires, am dat fuga , am luat galeata cu tot cu placa de polistiren de pe butoi si  le-am rasturnat in stup scuturand de cateva ori galeata astfel incat toate albinele sa cada in stup peste rame, am pus podisorul la loc si apoi capacul.
     Deplasarea dupa stup a durat cam o ora iar la intoarcere am constatat ca din roiul celalalt nu prea mai ramasese nimic decat albine care zburau pe langa brad si galeata. Nu stiu exact dar e posibil ca ambele roiuri sa fi provenit din aceiasi familie si atunci e posibil ca o parte din albinele roiului mic sa fi trecut sub galeata mea.
    Mai jos sunt 2 filmulete cum aveam galeata cu albine langa brad si cum am pus albinele in stup. Lipsa posibilitatilor m-a determinat sa pun albinele in stupul nevopsit fapt pe care l-am realizat ulterior...