Primii pasi spre recuperarea familiei de albine
si existenta roiuluiThursday, August 19, 2021
        Perioada trecuta a fost extrem de grea si dureroasa ca experienta in cresterea albinelor...poate ca simpla dorinta umana de salvare a mii de vietuitoare din stup sau poate ambitia personala de a reusi in ceea ce fac m-a determinat sa lupt sa salvez roiul...
        Asta a fost motivul pentru care o buna bucata de timp nu am mai scris combinata cu o dezamagire dupa alta si alta pana am obtinut in final un mic rezultat palpabil. Nu o sa mai intru in detalii decat acolo unde este cazul rezumandu-ma sa scriu telegrafic si cronologic ce s-a intamplat...
        Dupa mai multe tentative esuate de a familiariza matca cumparata de la ICDA cu albinele mele am decis eliberarea acesteia desi mi se parea ca deasupra ramelor unde statuse, o parte din albine se inlantuiau si incercau sa formeze un alt roi (cred ca a fost un semn ca o parte din albine ar fi vrut sa paraseasca stupul iar o alta parte ar fi acceptat matca stand relativ linistite pe rama acesteia). A fost totodata si un semn ca albinele mele 99,9% se bezmeticisera incercand sa se transforme cateva in matci si sa depuna oua nefecundate.
        Pe data de 06.08.2021 am eliberat totusi matca in stup si dupa 30 de minute am verificat constatand un ghem mare intr-un colt al stupului. Era clar ca o ingramadisera incercand sa o omoare. Am desfacut ghemul si am incercat sa o recuperez insa aceasta nu se mai deplasa normal ci mai mult pe o parte. Pentru acest motiv am instalat al 2-lea stup in care am pus o rama cu miere (fara albine) si o rama cu fagure in constructie la care probabil lucrau albine mai tinere si am eliberat matca schipatanda in stup sub supraveghere. Surprinzator albinele nu au atacat-o. Am continuat supravegherea si in zilele de 07 si 08 insa matca mea se tara pe fundul stupului fara nicio sansa de recuperare. Pentru acest motiv, pe data de 08 m-am dus la Moara Vlasiei de unde am cumparat tot o matca carpatina imperecheata. Am luat stupul cu albine bezmeticite, l-am dus la 20 de metrii distanta si l-am scuturat de albine, apoi stupul gol l-am pus la loc impreuna cu ramele si am introdus noua matca in colivia originala urmand ca la intoarcerea albinelor sa fie gasita matca noua in stup. Cea mai mare parte a albinelor s-au intors insa au fost si cateva care au rmas pe loc impreuna cu cele bezmetice.
        Pe data de 10 august se parea ca lucrurile merg bine motiv pentru care am rupt sigiliul coliviei urmand ca matca sa fie eliberata  de albinele din stup. Pe data de 12 am verificat eliberarea si acceptarea matcii insa am constatat iar organizarea unui roi desupra ramei cu matca in colivie care refuza sa iasa fiind aparata de albinele din colivie. Am incercat o ultima solutie sa maresc aria de contact a matcii cu albinele motiv pentru care am luat o rama din cuib care avea si miere si celule goale, mai inchisa la culoare si am bagat matca cu albinele din colivie sub o cusca metalica facuta artizanal de mine care ocupa cam a 6-a parte din suprafata ramei si pe care am fixat-o de fagure peste celule cu miere si celule goale. Deaorece a doua zi (pe 13) totul era nesigur...cu manifestari violente pe rama cu matca am hotarat mutarea matcii in celalalt stup dupa scoaterea celei cu probleme lucru pe care l-am facut. la mutare am constatat ca foarte multe albine intrasera sub cusca facuta de mine fara a ataca matca. Pe 14 am eliberat complet matca in ultimul stup si surprinzator (PRIMA CLIPA DE FERICIRE) matca a luat-o la goana pe rame, nerabdatoare, fara a fi atacata. Introducerea matcii in stupul ultim am facut-o dupa un interval de 3 ore de la orfanizare cand am observat semnele ce mi-au confirmat orfanizarea.
        Pe data de 16 am luat stupul cu albinele bezmetice, am scos si curatat ramele de albine si le-am mutat in stupul cu matca, si apoi am scuturat iar stupul. Deoarece pe vechea pozitie nu mai era nici un stup, albinele au stat gramada si au asteptat cuminti intrarea in noul stup cu matca al carui urdinis l-am redus la dimensiunea a doua albine astfel acestea sa intre treptat in stup si NU sa dea navala....adica sa le creez senzatia ca exista un risc dincolo de intrare (urdinis) si ca trebuie mai intai sa fie acceptate. Totul a decurs minunat si aceasta a fost A DOUA CLIPA DE FERICIRE vazand roiul recuperat.
        Ramane ca pe data de 21.08.2021 sa verific daca noua matca a inceput ouatul data la care ar trebui sa am cateva celule capacite dat fiind ca acestea sunt capacite la 6 zile de la depunerea oualelor.