In primele 6 saptamani - SURPRIZE


Sunday, July 04, 2021
 

             Am invatat si am facut multe in astea 6 saptamani.....nici nu stiu cum au trecut, dar ieri 03 iulie 2021...aruncand o privire in stup sa vad daca spre sfarsitul lunii cand incep tratamentele antivarooa pentru pregatirea de iernat pot sta linistit ca am albine pentru iernat sau nu...am fost extrem de bucuros si asta m-a determinat sa merg mai departe . Dar sa revenim la poveste..
     Dupa amplasarea stupului pe suport si in noua locatie am fost curios sa vad rezultatul sprijinului dat albinelor cu hrana lichida si solida ocazie cu care am constatat ca o rama era construita integral (vremea fiind urata albinele nu au iesit la zbor cine stie ce decat cu intermtente) si  inca doua in stanga si dreapta cuibului construite partial iar albina era prezenta pe 2 rame si jumatate... Asa ca le-am dat inca o bucata de turta si cam 400 ml de sirop . Cam dupa 4 saptamani nu mare mi-a fost mirarea sa constat ca in fata cuibului zburau o ultime de albine si m-am speriat crezand ca-s puse pe picior de plecare (primul filmulet de mai jos - stanga), insa dupa o documentare sumara am realizat ca de fapt sunt NOILE MELE ALBINE care efectua primul lor zbor de orientare. Adica o noua generatie... Am mai aflat ca e bine ca albinele sa aiba in imediata apropiere apa astfel incat sa nu fie nevoite sa consume din orice baltoaca cu tot felul de mizerii ..Asa ca am luat o adapatoare de urdinis dar pe care am pus-o pe o prelungire a scandurii de zbor sa le fie la indemana..si nu sa le stanjenesc iesirea prin urdinis mai ales ca acesta (urdinisul nu tine cat tot corpul stupului..
     Apoi noile albine au inceput sa apara cam la 3-4 zile in fata stupului (generatii succesive) pentru a face zborul de orientare. Incet - incet vremea s-a indreptat (cam acum 3 saptamani) si albinutele mele s-au pus pe treaba...adica pe cules...nu a fost zi sa nu trec pe la ele sa ma uit in fata urdinisului cum vin si pleaca ...apoi tot documentandu-ma pe internet am inteles ca ar fi excelent un podisor pentru hranitor astfel incat atunci cand administrezi sirop in scopul hranirii , de completare sau stimulare sau apa in timpul iernii sa nu mai deschizi stupul deranjand albinele si iarna sa eviti pierderea caldurii. Mi-am luat cherestea, scule si hranitor si m-am pus pe treaba. Am facut podisorul hranitor in care am pus hranitorul si cam 500 ml de sirop la care am adaugat si cateva picaturi (3-4) mai mult pentru miros. Fiind atrase de miros albinele au invadat hranitorul motiv pentru care l-au absorbit integral pana a doua zi.. Privind cu ocazia montarii podisorului de hranitor facut integram din lemn..fara placaj (din cherestea rindeluita de 18 mm grosime - podul) am constatat  ca aveam deja 3 rame pline cu fagure (partial ouat) si albine si in constructie inca doi dispusi lateral... Vazand faptul ca siropul ajuta atat de mult m-am decis sa hranesc pe riscul meu, suplimentar, cu restul de 3,5 litrii de sirop   albinele urmand sa vad rezultatul ulterior si inainte de asta am bagat fix in mijlocul cuibului o rama cu ceara adica cu fagure neconstruit.. si am restrans stupul cu o diafragma la 7 rame. Pe parcurs vazand culesul intens al albinelor am mai observat faptul ca in zilele foarte calduroase  pe scandura de zbor isi fac aparitia cam 3-10 albine in functie de cat de cald era probabil in interiror care dadeau din aripi pe post de ventilatoare... Din carti citisem de barbi create de supraincalzire si de rolul albinelor-ventilator din fata urdinisului asa ca pentru a evita acest lucru am recurs la tragerea partiala a capacului de tabla de la fundul antivarooa al stupului pana am reusit sa determin albinele ventilatoare sa revina in stup...Nu citisem NICAIERI si nici nu auzisem de o astfel de posibilitate..Despre albinutele ventilator e filmuletul de jos din dreapta.
     Pe data de 03 iulie 2021, deci cam la o saptamana (poate mai putin) de la montarea podisorului cu hranitor si administrarea siropului 2:1 in cantitate de 3 - 3,5 litrii toate  cele 7 rame  erau construite pe ambele fete integral, erau albine aproape compact pe 5 dintre ele iar pe 2 (lateralele celei introduse de mine in mijloc) erau pline de puiet capacit.... Nu pot exprima in cuvinte bucuria pe care am avut-o fiind convins la inceputul lunii iulie ca voi avea cu siguranta albina pentru iernat.
Vazind cele prezentate am mai adaugat o rama (a 8-a)si apoi am pus diafragmaplus o rama goala. Daca albinele vor simti nevoia sa mai construiasca e ok...daca nu...nu...In orice caz e o activitate nemaipomenita ls intrarea in stup...Sunt foarte fericit...chiar nu stiu de unde tot gasesc atata polen si miere...Am albine grozav de harnice...
     CONCLUZIE: daca sunteti incepator si vreti ca dintr-un roi mic sa faceti o familie mare si puternica...nu stati pe ganduri...dati sirop si turta sa aiba albinele la discretie...iar cand totul e ok in stup faguri si ce mai trebuie ...lasati aprovizionarea pe seama albinelor...NU va zgarciti!!!!