Ce am constatat  la data de 11 iulie 2021 ...


Thursday, July 15, 2021
   Socoteala de acasa nu se pupa mereu cu cea din targ. La controlul din 10 iulie 2021 am constatat ca matca era fix pe rama crescuta gresit, motiv pentru care ce mi-am propus sa fac nu am mai facut.
     Am luat un stup nou, saltelute si tot ce mi-am mai propus, tratamente, Varojet, fitile gratii metalice si o gratie Hanemman. Avand in vedere ca o sa pun doua saltelute nu o sa mai pun niciun dop la hranitorul din podisor ci doar o sa fac un obturator cu o rigleta sa pot modifica dupa vointa si necesitati dimensiunile orificiului.
     Urmeaza sa schimb provizoriu fundul antivarooa cu cel nou motiv pentru care pe cel nou l-am vopsit tot galben astfel incat sa nu creez disconfort albinelor si o sa-i schimb culoarea dupa revopsirea fundului original astfel incat cel din urma sa fie pregatit pentru iarna prin revopsire si dat cu ulei parafinat la partea interioara.
     Vanzatorul amabil dorind sa cumpar o magazie de 1/2 neasamblata astfel incat din ea sa fac doua podisoare hranitor mi-a spus sa am grija ca nu pot scoate miere din stup decat pana la Sf.Ilie (20 iulie) dupa care albinele culeg pentru ele ca sa isi asigure hrana pentru iarna.
     I-am spus ca am mai pus 2 rame cu foite la crescut si ca e posibil sa fi blocat la un moment dat fagurii din cuib, pe fagurii noi urmand sa evacueze mierea suplimentara din cuib. Mi-a recomandat ca nu obtin rezultate vizibile usor in acest mod si ca mai spectaculos ar fi sa folosesc corpul de o rama de la noul stup pe post de magazie si sa mut sus cele 2 rame limitate jos de gratia Hanneman si lateral de o diafragma. Fix asta am sa fac maine.
     O sa schimb fundul, o sa mut rama defecta sus in cat daca nu are oua sau larve pe ea (si nici matca nu e prezenta ) sau daca are oua si larve o sa o mut la marginea cuibului, apoi o sa pun gratia Hanneman, catul de 1/1 iar in acesta ramele goale sau neocupate inca integral cu miere limitate de diafragma.
     Sub gratia Hanemman dupa ce stabilesc numarul de rame pe care le voi sui in cat (etaj), o sa pun folie pana la diafragma de sus.
     Pe data de 20 urmeaza sa desfiintez catul, sa mut ramele in cuib (cele necapacite) si sa inlocuiesc fundul.