Dezamagit... dar nu ma predau..


Sunday, July 18, 2021
     Asa cum am gandit exact asa am si facut acum 2 zile pe 16.07.2021. Am schimbat provizoriu fundul de stup cu altul vopsit, am scos din stup 4 rame din care una plina cu miere dar capacita cam 1/4, o rama cu nectar plina 3/4 pe ambele fete si inceput  de capacire pe fiecare parte, una construita doar pe o parte si inceputa pe partea cealalta si o rama cu foita pe care le-am pus in cat (corpul albastru ce urma sa fie pozitionat deaspupra) si am pastrat jos 6 rame din care prima cu miere iar celelalte cu puiet capacit intr-o masura sau alta mai putin ultima in care depunea miere. Rama cu fagurele crescut gresit am lasat-o in pozitia a 2-a avand puiet capacit. Prima rama (cu miere) am rasucit-o intrucat albinele nu construise integral fata dinspre stup si lucrau anevoie pe peretele stupului la ea. Dupa cele 6 rame am pus o diafragma. Peste corpul dejos (galben) am pus folie astfel incat sa acopere spatiul liber dupa diafragma, diafragma si inca 2 rame dupa ce in prealabil am pus betisoare pe rame care sa faciliteze deplasarea sub folie a albinelor, peste folie si intreg corpul de jos am pus o gratie Hanemman iar apoi catul albastru cu cele 4 rame marginite de diafragma, astefel ca albinele puteau circula in de jos in sus si invers doar prin gratia Hanemman de sub cele 4 rame. Precizez ca 2 din cele 4 rame de sus erau pline cu albine, iar peste cat am pus un podisor si capacul.
     Este normal ca albinele sa inceapa sa se agite in fata urdinisului mai ales ca unele fusesera la zbor si la intoarcere au gasit alt stup...
     Dupa 20 de minute parca nu mai era agitatie in fata stupului si mi-am zis in sinea mea ca lucrurile merg spre bine...numai ca dupa vreo 4 ore deci cam pe la orele 19.00 iar era agitatie asa ca m-am echipat si hotarat sa rezolv problema....
     Dupa ce am dat capacul si podisorul jos am observat ca toate albinele de sus fugisera in corpul de jos si se asezasera pe peretele de dupa diafragma iar rama plina cu miere capacita 1/4 se distrusese in sensul ca o parte din fagurele prins pe sarma de sus se topise si cadea  prelingandu-se pe fagurele ramas iar mierea incepuse sa picure in corpul de baza...
     Am adus repede un lighean curat in care m bagat rama in pozitie verticala, am scos fagurii ramasi (3) cu tot cu cat (corpul albastru) si l-am pus de-o parte, apoi am desfiintat folia si gratia Hanemman si am procedat la rearanjarea ramelor ramase.
     Prima rama am lasat-o cu miere, urmatoarele 4 erau cu puiet capacit in diverse stadii de eclozare) o rama cu miere incompleta dupa care au urmat rama cu foita aproape noua, rama cu fagure pe o parte si neconstruita pe cealalta parte si apoi o rama cu miere urmata de diafragma. Peste corp am pus podisorul si capacul iar apoi am depozitat corpul albastru si mi-am luat rama stricata cu lighean cu tot si un fantastic gust amar in gura desi lucram cu miere... Imi venea sa urlu ..primul gand a fost ca am pierdut inutil o rama gata construita. Ce sa fac in lipsa unei centrifuge?
     In lighean am taiat fasii de fagure de-a lungul sarmelor si pe conturul ramei obtinand fasii dreptunghiulare pe care le-am asezat intr-o strecuratoare mare deasupra ligheanului iar peste tot am pus folie si am scos ligheanul la afara la caldura (erau 34 de grade C) iar cand am vazut ca mierea se scurge, am intors fagurii.
     Rama goala am reintrodus-o in stup scotand diafragma (stup de 10 rame) ca albinele sa o curete (daca mai aveau ce).
     In principiu, mai am o rama de scos sau doua pana la 20-21 iulie fapt ce impune achizitia unei centrifuge) in functie de cules, astfel incat in stup sa ramana dupa aceasta data pana la impachetare o rama cu miere , 5 cu  sau pentru puiet si cu coronite drept provizii iar  restul (3 +1 fara foita pana cumpar o alta rama) goale astfel incat albinele sa-si creeze rezerve de hrana pentru iarna.
     Incercand sa ma documentez asupra a ce s-a intamplat si cum trebuie procedat, am vazut o metoda la prof. Ursu care nu punea gratie Hanemman, dar in care avea tot corpul plin cu rame iar folia acopereacorpul de jos, se ridica apoi vertical in cat (magazie) pe la exteriorul diafragmei si apoi acoperea pana la margine ramele din magazie ceva in forma literei Z.