Dezastru....dar experienta se capata din greseli si incercari de corectare


Monday, August 02, 2021
        Pe data de 23.07.2021, folosindu-ma de corpul albastru drept suport pentru rame pus pe iarba, am inceput sa verific stupul cu privire la rezervele de miere astfel incat sa iau o decizie corecta cu privire la scoaterea mierii din stup. Cea mai mare greseala pe care am put s-o fac a fost sa nu pun un fund de stup sub corpul albastru si sa nu acord atentia cuvenita cu privire la existenta si pozitionarea matcii in stup. Incercam sa fac si o rearanjare a ramelor astfel incat sa las prima rama cu miere apoi sa urmeze fagurii cu puiet si apoi celelalte cu miere evaluand cantitatea existenta si cea pe care urma sa o extrag. Ramele cu miere partial umplute dar fara puiet le-am pus in corpul albastru incet si cu grija fara sa verific si existenta matcii si dupa observarea si celorlalte rame am inceput sa le ordonez, luandu-le pe cele din corpul albastru si asezandu-le la loc in stupul de baza... Pana sa pun capacul am observat DEZASTRUL si anume ca matca era pe jos langa corpul albastru urmata indeaproape de o albina...am apropiat o bucatica de lemn pe care s-au suit cele doua si le-am pus deasupra ramelor. Matca a trecut peste marginea lemnului si nu am avut ragazul necesar sa observ daca a intrat in stup ori a zburat in alta parte... Oricum senzatia primara a fost ca s-a dus in stup motiv pentru care am pus la loc podisorul si apoi capacul. Pe data de 24 in fata stupului era o nebunie de nedescris iar in stup uruia un tractor...mi-am zis ca e ca urmare a stresului creat cu organizarea si....,,dezorganizarea" pe verticala a stupului, apoi m-am gandit ca poate am un furtisag sau ca au iesit albine noi la zborul de orientare...nimic mai gresit. Pe 25.07.2021 dimineata, am facut primul tratament antivarooa, iar la verificarea subarului curatat anterior, n-am gasit absolut nimic. Am continuat si tratamentul impotriva Nosema cu NOSESTAT.
      Pentru ca nebunia albinelor a continua iar la urdinis era ca la poarta Raiului (vezi foto), pe 26.07.2021 duminica, am deschis stupul sa vad ce se intampla si luand la analizat ramele am constatat ca pe vreo 4-5 rame erau prezente botci de salvare ...cam 6-7 pe fiecare rama si pe care le-am distrus . Dintre toate astea una singura se remarca a fi mai mare si care ar fi meritat pastrata.
     Lucrul era cert....MATCA (regina) mea nu mai era in stup... Asa ca urgenta mea era o alta matca.... De ce am ales varianta distrugerii botcii de salvare si am preferat achizitia uneia noi? Cum am introdus noua matca in stup? In urmatoarea postare..