De ce am ales sa inlocuiesc matca in loc sa-mi cresc propria matca
si cum am facut-oTuesday, August 03, 2021
        Pentru a pastra o botca de schimb trebuia sa iau in calcul faptul ca pentru a ajunge matca ii trebuiau 16 zile si mai aveam nevoie de trantori a caror dezvoltare era de 24 de zile + 2-3 zile maturitate. Fiind sfarsitul lunii iulie asta insemna o matca noua si eventual imperecheata abia la sfarsitul lunii august cand as fi ramas fara albine adica exact cand incep pregatirile pentru iernare si cand efectivul trebuie sa fie la nivel maxim... Mai mult decat atat, fiind incepator nu eram sigur ca ma voi descurca cu formarea nucleului si am eliminat riscul pierderii matcii atunci cand aceasta urma sa iasa la zborul de imperechere. Acestea au fost considerentele pentru care am optat spre inlocuirea grabnica a matcii. A mai fost un element de neincredere...nu aveam garantia ca botca cea mai mare fusese construita pe un ou de o zi sau doua sau pe o larva...
        Asa ca duminica 25.07.2021 am stat pe internet cautand diferiti furnizori de matci. Doream ceva autohton si natural oprtand pentru o matca Carpatina neaosa imperecheata natural. Prima varianta pe care am gasit-o a fost la Apis Donau....cu livrare joi pe 29 insa am incercat multiple variante de a-i contacta dovedindu-se in final ca sunt si diletanti, si excroci (multi cumparatori straini au incercat sa-si recupereze banii platiti pentru marfa nelivrata conform programarii), si nesimtiti si lipsiti de orice urma de respect sau seriozitate...apoi mi-am ales ca varianta ICDA si pentru orice eventualitate un furnizor particular din Moara Vlasiei aceiasi zona unde ICDA are baza de crestere si inmultire a albinelor. Luni dimineata vazind ca programul afisat al magazinului era de la ora 7.00 am sunat si mi-au spus ca vanzarea se face pe baza de programare si sa incerc a doua zi. Asa ca l-am sunat pe tipul din Moara Vlasiei si i-am spus ca marti daca n-o rezolv cu ICDA ma duc direct la el.
        Marti pe 27.07 la aceiasi ora matinala am sunat la ICDA si dupa ce mi-a confirmat disponibilitatea vanzarii am dat o fuga si mi-am luat matca pentru care am achitat 80 Ron. La ora 9.10 eram acasa ... am desfacut stupul, am ras toate botcile de pe rame si am asteptat 3 ore ca la carte o noua orfanizare. Dupa 3 ore am bagat matca in stup folosindu-ma de o scobitoare. O sa postez mai jos Instructiunile oferite de ICDA titulara dreptului de autor (http://www.icdapicultura.ro/#) . Dupa doua zile conform instructiunilor daca matca era acceptata ar fi trebuit sa rupt sigiliul de plastic al cutiutei si sa permit eliberarea matcii insa nu a fost cazul asa ca dupa inca 24 de ore (in instructiuni scrie 24-48 de ore) am reverificat existenta altor botci. Nu multe dar tot erau vreo 9, 4 pe o rama si 5 pe alta asa ca le-am desfiintat. Am mai constatat ca ultimele botci erau trase pe puiet deja capacit proaspat si ca nu mai existau oua sau larve in stup decat puiet capacit. Deasemenea scobitoarea cu care fixasem cutiuta cu matca si cele 10 albinute disparuse - tras pe fundul stupului de albinele mele. Mi s-a parut ca albinele nu mai erau asa agresive cu matca in sensul ca nu se roteau rapid in jurul cutiutei sau pe rame in jurul acesteia. Am luat decizia de a rupe sigiliul custii si a lasa albinele din stup sa consume turta de zahar din colivie ceea ce am si facut. Toata treaba a durat pana a doua zi cand,  dupa ce am citit zeci de solutii si variante am constatat ca cel mai recomandat este sa introduci matca fara albine. Asa ca folosindu-ma de dispozitivul de marcare a matcii si de o cusca din plasa metalica confectionata artizanal cu inaltimea de 1 cm si cam 12/ 18 cm, pe data   de 30.07.2021 am scos o rama cu puiet capacit si miere peste care am asezat cusca sub care se afla doar matca nu si albinele pe care le-am eliberat. Pentru mai multa siguranta am fixat cusca de fagure cu doua sarme indoite in forma de L si am reintrodus rama in stup. Cu o zi inainte observasem iar neliniste albinelor de la urdinis si numarul mare al acestora atat pe scandura de zbor si pe peretele vertical fata al stupului. De asemenea din interior se auzea plansul albinelor ceea ce mi-a confirmat lipsa totala a posibilitatii de a mai face o noua botca...sau mai precis ca nu mai au nicio sansa decat sa accepte matca. Am mai observat ca dupa pierderea posibilitatii (lipsa oualelor si a larvelor necapacite) de a mai crea botci nu toate albinele mai intrau noaptea in stup..o parte ramanand pe scandura de zbor.
        Asa ca am luat decizia ca pe duminica 01.08.2021 sa eliberez personal matca de sub cusca metalica. Dupa ridicarea custii metalice sub care intre timp iesise si din puietul capacit, a iesit matca care a luat-o fuga in sus pe rama si ,,cred" ca si-a dat drumul direct in stup pentru ca pe partea cealalta a ramei nu am gasit-o. Mai cred acest fapt si pentru ca dupa inchiderea stupului albinele disperate au inceput sa iasa masiv la cules si sa aduca cantitati importante de polen. Nu am voie sa umblu timp de o saptamana asa ca mai am de asteptat pana sa pot verifica existenta puietului de la noua matca.